Akár Életet is menthet : Fi relé

Biztos sokan halhatták már róla, kollégáktól,(esetleges építkezésnél, lakás felújítások során,vagy csak egy szimpla új bojler telepítésénél is akár), családtagoktól, bárhonnan, hogy ezt a készüléket is bekellett szerelni az elektromos elosztószekrénybe. Hallhahattál róla még így is : Áramvédő kapcsoló, RCD kapcsoló, érintésvédelmi relé, életvédelmi relé.. Sok elnevezése van a köztudatban.. Mi is ez ? és mi célt szolgálhat a háztatartásunkban ?

Ha rövid szeretnék lenni ezzel kapcsolatban, annyit írnék: Szivárgó áram ellen védő elektromos kapcsoló készülék.

Nyílván a dolog nem ennyire egyszerű, és valószínüleg még most is sokan a fejüket vakargatják, térjünk ki rá részletesebben. Gyakorlatilag, ez egy olyan érintésvédelmi eszköz, ami típustól függően, már viszonylag kis hibaáram kialakulásnál , leoldja a háztartás elektromos hálózatát. Gyakori példái lehetnek, ha egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki megérintené véletlenül az elektromos hálózat egyes feszültség alatti részeit, akár üzemszerüen, akár hibából adódóan kerül feszültség a megérintett területre. Amennyiben a készülék megfelelően üzemel, még a tényleges áramütés előtt le kell oldania.

Ezt úgy tudja megtenni, hogy az elektromos hálózatunk Fázis, és Nullavezetőjét is figyeli, és amint valamelyiken nem azonos áramerősség folyik másikhoz képest, (Azaz föld felé kezd el folyni a hibaáramunk, akár földvezetőn, akár egy emberi testen keresztül, működésbe lép. Innen is az egyik gyakori elnevezése, az életvédelmi relé.

Fontos kiemelni még, hogy Ezek a készülékek nem egyenértéküek a kismegszakítóval, nem is sorolhatóak egy kalap alá. Míg az egyik érintésvédelemre szolgál( Fi relé) addig a másik pedig a készülékek, fogyasztók túlterhetlése ellen véd( kismegszakító, biztosíték)

Fogalmazhatunk úgy is, hogy az egyik élet, a másik pedig vagyon védelemre szolgál 🙂

3 fázisú Fi relé
3 Fázisú 30ma FI relé

Fontos kiemelnünk még, hogy a jelenleg érvényben lévő szabványok miatt, új szerelésnél, illetve elektromos hálózat felújításnál, mind 1, illetve 3 fázis esetén is kötelező darabnak kell lennie, az elosztó berendezésünkben, de régebbi hálózatoknál is erősen ajánlott beszereltetni !

Ha esetleg az ön lakásában, még nincs kiépítve, gondolkozzon el egynek a beszerelésén, hiszen mint tudjuk, a elektromosság nem játék, gyeremekei, szerettei élete legyen mindig az elsődleges szempont !

A hozzászólás tiltva van.