A csöpögő villanybojler esete

Gyakori problémának számító jelenség sajnos, főleg öregebb elhanyagolt bojlereknél a csöpögés szindrómája. A csöpögés helyétől függően , és egy kis szerencsével, ilyenkor még menthető villanybojlerünk, de sajnos van olyan szituáció is, amikor már csak a villanybojler cseréje oldhatja meg a kialakult problémát.

Nézzünk pár példát ezekre a jelenségekre!

Először is tisztázzuk, ezek a készülékek, alap esetben, zárt rendszerűek, a biztonsági szelepükön kívül, ami a túlnyomás eleresztését hivatott szolgálni, nem csöpöghet semennyi víz belőlük. Azokban az esetekben, amikor a bojler mögül, tetejéről, hideg illetve meleg víz csonkjainál, vagy bármelyik részéről a bojlernak, ( az alaplapon kívül) víz szivárgást, csöpögést észlel, az esetek nagy részében rozsda kíséretével , sajnos elmondható, a hogy a bojlere kilyukadt. Ez alól a tény alól egyedüli kivételt képez, ha a bojler műanyag termosztát/alaplapfedő dobozából csöpög a víz, ugyanis ilyenkor még elképzelhető, hogy a fűtőszál, vagy az anód tömítése mondta fel a szolgálatot, és ebben az esetben, ezeknek az alkatrészeknek a cseréjével, újra működésre bírhatjuk villanybojlerünket, kivéve, ha az alaplap felfogató csavarjainál( Hajdu bojler esetében ez 6 darab nagyméretű csavart jelent) történik ugyan ez a jelenség, és esetleg túl magas hőfokon volt használva a bojlerünk. Ilyenkor ugyanis élhetünk a gyanúval, hogy a bojlerünk perem törött lett ( ez a perem biztosítja a bojler alaplap tömítésének a megfelelő felfekvést, a vízmentes záráshoz )

Villanybojler javítás, csere
Egy törött peremű villanybojler

Ezt a hibát mindenféleképpen a bojler szétszedése után tudjuk csak megállapítani. Általánosságban elmondható tehát, hogy a csöpögések nagy részénél, sajnos a villanybojlerek cseréjével lehet csak 100% os eredményt elérni, (aminek a költségeiről itt tájékozódhat) , azonban azt mindenképpen ki kell emelnünk, hogy sok esetben ezek a dolgok elkerülhetőek lennének, ha rendszeresen karban lennének tartva villanybojlereink, és legalább 2 évente szétszedve, átvizsgálva, vízkőtelenítve lennének .

Ha bármilyen problémát észlel , legyen az csöpögés, rozsdás víz szivárgás, esetleg meleg víz hiány, keressen bizalommal minket a hét bármely napján, rendelkezésére állunk !

A hozzászólás tiltva van.