Aktív anódos védelem a bojlerben

Munkánk során sajnos viszonylag sokszor találkozunk olyan problémával, amikor tanácstalanul hívnak fel minket megrendelőink, viszonylag újabb Villanybojlereknél is (4-6 éves) , hogy a készülékük oldaláról, tetejéről, aljából ROZSDÁS víz csöpög. Ilyenkor az esetek többségében ha megkérdezzük , mikor volt utoljára elvégezve rajta egy vízkőtelenítés ,karbantartás, -nagy sóhajtozás közepette jön a válasz- , az sajnos még nem volt rajta.

Bojler csere Budapest
Anód csere elhanyagolása miatt kilyukadt Hajdu Z 120 E bojler

Ez a dolog az esetek nagy többségében egyet szokott jelenteni a bojler élettartamának végével, pedig egy kis odafigyeléssel, és némi pénz ráfordítással, ez az egész kellemetlenség elkerülhető lehetne, és még hosszú évekig élvezhetnénk bojlerünk melegvíz termelésének gyümölcsét. A kulcsszó erre nem más, mint a magnézium védőanód ! Mi is ez ? Mi célt szolgál a bojlerben ? Kell e bele egyáltalán ? A válasz, természetesen nem ….amennyiben szeretnénk idő előtt hazavágni a vízmelegítőnket, és jóval drágábban lecserélni, mint megjavítani , holott 2-3 évente egy egyszerű karbantartással, akár 15-20 évet , vagy akár többet is kibírhatna bojlerünk, mindenféle gond nélkül. Na de lássuk mi is ez a dolog, és mire való.

A Magnézium védőanód, talán már nem árulok el nagy titkok, KORRÓZIÓVÉDELEMRE szolgál a villanybojler tartályának belsejében. Működési elve egyszerű, a bojler tartály és benne található egyéb fém alkatrészek felületről ki induló kémiai bomlások (rozsda) megóvása. Alap esetben, általában a tartály felületkezelve van, (zománc, horgany) de ez korántsem tökéletes sajnos. Maradhatnak mikro repedések, illetve gyári hibák a felületen. Ezeket a hibákat probálja kiküszöbölni ez a speciális magnézium ötvözet , ami gyorsabban reagál a korrózióra mint a vas vagy az acél, ezért ezek a folyamatok az anódon mennek előszőr végbe.

Villanybojler csere
5-6 éves villanybojler belseje, amiben nem volt anód cserélve sohasem

Egyetlen hátrányra, ami az előnye is. Egy idő után “elkopik” , elfogy , ami bizony a tartály rozsdásodásához vezethet, ha nem cseréljük ki bizonyos időközönként. Ezek a Magnézium anódok, méretükből adódóan, 2-3 évre lettek kifejlesztve, ezért is ajánlja az összes gyártó, nagyjából 2 évente a bojler szervizét, karbantartását általában. Nem kerül horror összegekbe, és sokat köszönhet neki vízmelegítőnk. Talán méltatlanul sokat is, ahhoz képest, mennyien nem ismerik szerepét , és hogy egyáltalán miért létezik. Ne feledjétek, 2-3 évente, ha eddig nem tettétek meg, vízkőtelenítésetek bojlereiteket, illetve, ha esetleg nem értetek hozzá, forduljatok szakemberhez!

A hozzászólás tiltva van.