Miért ajánljuk inkább a Hajdu villanybojlereket, Olasz, és egyéb import társaiknál ?

Szeretnék már az elején leszögezni valamit. Az itt leírtak, mind saját tapasztalatból íródtak, illetve az alapján, amit telepítés , javítás közben tapasztaltunk meg az évek során , nem szponzorál egyik bojler gyártó sem 😀

A legelső szempont, a készülékek javíthatósága, itt a legfőbb dolog, a bojler belsejének a hozzáférhetősége. Míg az import, Olasz bojlerek alaplapja és szerelőnyílása, kb 5-15 centi között mozog , addig a Hajduknál, 25-30 centi körüli ez az átmérő, ami tisztítás szempontjából nem elhanyagolható tényező, ha karbantartásnál, normálisan elakarjuk végezni ezt a műveletet.

Például egy Elnett ENSH típusnál, nem is igen beszélhetünk alaplapról, hanem sokkal inkább egy vastag menetes szárról, bele integrálva az anód tartót illetve a fűtőszálat , ami egyébként egy jó találmány lenne, ha nem kellene karbantartani a villanybojlert bizonyos időközönként. A kezedet felejtsd el hogy az alaplap nyílásába tudod tenni, és módszeresen kiszedni a vízkövet, illetve megnézni egy lámpával a tartály belsejét normálisan, a rendkívül szűk keresztmetszet miatt. Marad a slagolás, és egyéb házi praktikák, amik bizony bizony elég nagy piszokkal járnak.

Villanybojler karbantartás

Ezután jönnek a különböző nevű, de gyakorlatilag egy kaptafa alá helyezhető import bojlerek (olcsóbb Aristonok, Admiral, Junior, stb) Ezeknek is elég szűk az alaplap, és a szerelőnyílásuk keresztmetszete, de itt már egy ügyesebb kezű ember, kitudja szedni a vízkövet, és átvizsgálni a tartály falát. ( a képen egy ovális alakú olasz bojler alaplapja található , szélessége kb 8-10 centiméter)

Bojler alaplap

És most térjünk rá a jó öreg hazaira. Beszéljenek a képek, szerelhetőségi szempontból, a képen látható alaplap , de gyakorlatilag bármelyik típusú Hajdué, 25-30 centi között mozog, ami bőségesen elegendő tisztítás szempontjából, és alulról is körbelátjuk szinte a teljes belső tartály felületét.

Bojler alkatrész

Következő szempont(ok) , az alkatrész utánpótlásuk, illetve élettartamuk a bojlereknek. Ezek saját tapasztalatok, és lássuk be azt is, hogy legtöbbször, már akkor hívnak ki az ügyfelek, ha nagy a baj. ( orrán száján csöpög a bojler, rozsdás víz folyik belőle, ráz a lakásban minden, ki van lyukadva a tartály, stb.. Ez alapján a következő diagnózist tudjuk felállítani : Egy Elnett ENSH esetében, karbantartás nélkül, kb 2-3 évet bírnak ki a készülékek, mielőtt teljesen tökre mennének, és az utánpótlásuk sem a legegyszerűbb, nem lehet minden szerelvény , vagy vizes/villanyos boltban alkatrészt kapni hozzájuk. Ezután következnek az olcsóbb import bojlerek, (Ariston, Admiral, Junior, stb). Ezek már, karcolhatják egy kisebb szerencsével a 4-5 évet is, de jellemzően ezek se nagyon bírják tovább, ha nincsenek karbantartva 2, maximum 3 évente. Alkatrész szempontjából, már elég elterjedtek, de sajnos azt kell mondanunk róla, hogy a legtöbbjük, elég silány minőségűek, könnyen kilehet olyan után gyártott alkatrészt fogni, amivel ha összeszereljük, csöpögni fog valahol bojlerünk, vagy esetleg nem fűt. A Hajduéknál picit nagyobb a szórás, mert ott vannak minőségbeli eltérések is, a különböző típusoknál, de saját tapasztalat alapján azt mondhatjuk, hogy kb 5-6 év között lehet az, amit karbantartás nélkül elviselnek, de attól hogy ezt kibírja, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezután még menthető is lenne párhuzamosan, egy ennyire elhanyagolt villanybojler, márkától függetlenül. Alkatrész utánpótlásuk kiváló, szinte minden fent említett üzletben elérhető!

Természetesen ez NEM azt jelenti, hogy hogy a felsorolt idő intervallumokig hagyjuk karbantartás nélkül a bojlerünket, sőt. Igazából típustól és márkától függetlenül, 2 év az az idő, amikor érdemes, és szükséges is elvégezni egy időszakos karbantartást vízmelegítőnknél, ugyanis nagyjából eddig nyújt megfelelő védelmet a bojler belsejében található magnézium védőanód, és a fűtőszál is általában ennyit bír ki, elöregedés nélkül,mielőtt elkezdene vékonyodni a fala, és átmenne zárlatba, ami rossz esetben áramütést is okozhat !! Az alaplap tömítésre is érvényes lehet ez az idő limit , ami egy fontos szempont, ez az egyik elsődleges alkarésze bojelrünknek, ami meggátolja hogy elkezdjen csöpögni.

Garancia szempontjából, az Elnett 1 évet, Az olasz bojlerek kettő évet átlagban, a prémium olasz bojlerek mint például az Ariston Velis 7 évet biztosít ( amennyiben minden évben szakszerviz végzi el karbantartását a bojlernek ) Hajdu ebben is kiemelkedő, mert az alapszériás Aquastic típusú bojlerére is 5 évet biztosít ( 2 év teljeskörü, illetve 3 év tartály) míg az új Z, Smiley, vagy Smart széria típusaira például 7 et ( 2 év teljes, 5 év tartály) és mindössze csak egyszer kell kihívni a szakszervizt, a 2 éves teljes garanciás lejárat után ! Ez a kis leírás, nem garancia egyik bojlerre sem, csak egy tapasztalat megosztás, mindenkinek szíve joga , melyik villanybojler mellett teszi le a voksát, ha cserére kerül nála a sor, vagy telepítésre. Remélem tudtam egy picit segíteni.

Mi a profibojlernél, mindig törekszünk a lehető legmagasabb minőségű alkatrészekkel dolgozni, mi sem bizonyítja jobban, hogy garanciát vállalunk munkákra, illetve a beszerelt alkatrészekre is !

Hívjanak minket bizalommal, akár hétvégén is !


A hozzászólás tiltva van.