Hova NE ne szereljünk fel villanybojlert, ha jót akarunk magunknak.

Munkáink során, számos alkalommal találkozunk, furcsábbnál furcsább megkereséssekkel, melynek tárgya: Hozzáférhetetlen, szerelhetetlen helyekre telepített villanybojlerek. Mondani sem kell, szűk dohos pince helyiségektől, 3-4 méter magasban, álmennyezet felé rejtett helyekig, szinte mindent megjártunk.

Alapvetően, villanybojler telepítésénél, pár egyszerű, de annál fontosabb szempont betartásával, tökéletesen kivitelezhetünk egy ilyen műveletet úgy, hogy később ne legyen probléma az időszakos karbantartás, vízkőtelenítés, illetve egyéb hibánál a villanybojler javítás, később pedig a csere.

Ne legyen túl magasan, illetve túl alacsonyan sem!

Az egyik leggyakrabban elkövetett probléma ennek a kettőnek a véglete, ugyanis, Túl magasra szerelt bojler esetén, a létráról való munkavégzés, ha nincs a helységben elég hely, problémás lehet, a le és fel mászkálás, Vödör vagy edény megtartását (amibe a vízkövet szedjük ki a bojlerünk belsejéből). Közben a létrán való egyensúlyozást kivitelezni,és a potyogó alkatrészek, és szerszámok, mint (bojlercsavar, csavarhúzó, stb) már ne is beszéljünk.

Hasonlóan rossz a földtől 10-20-30 centire telepített vízmelegítők is, mert ezeknek a szétszedése is felér egy misével. A Bojler típusától függően, a fűtőszál, tokcső,merülőcső stb, akár 30-40 centire is belóghat a bojler testbe, amit egy a földtől pl 20-40 centire telepített bojlernél, ki sem lehet szedni, a bojler leeresztéséről már nem is beszélve, ugyanis ennek a technikája, a gravitáción alapszik, ámde, ha csak nincs padló összefolyó, vagy bármi olyan, ami alacsonyabban van mint a bojlerünk alja, és távozni tud belőle a víz, ez megint egy olyan szituáció , amikor nem lehet teljesen leereszteni a készüléket, csak alaplap megbontásával, ami azzal járhat, hogy elúsztatjuk vízzel a helységet. Az ideális magasság egy ilyen bojlernél, amikor még állva, esetleg egy pár fokos fellépővel el tudjuk érni a javítandó területet. Ugyan ilyen problémás helyek lehetnek még :

  • Álmennyezettel körbeburkolt bojlerek, amik bontási munkálatokat igényelnek
  • Különböző szekrényekbe eldugott bojlerek, ( amik bútor szét és össze szereléssel járnak)
  • keskeny kis beugrásokba, Ú alakokba telepített bojlerek, amiknél nehézkes a konzol le lazítása.
  • a kreatív megoldások tárháza szinte végtelen 🙂

Megfelelő szerkezetű fal, felfogató csavarok, vagy dűbelek

A dolog miértje egyszerű. Egy átlagos bojler, valahol 25-45 kiló között mozog üresen, Erre még rájön a bojler térfogatának megfelelő, megtöltött állapotában a súlya is. Például, egy Hajdu Aquastic AQ 80 ErP Bojlernél, majdnem 110 kg-ról beszélhetünk, készre szerelve. Bármilyen falra nem lehet , és nem is szabad felszerelni ezeket a készülékeket. Ajánlott legalább 20-25cm átmérőjű tégla, betonfalra telepíteni.

Egyéb esetben , (keskenyebb, puhább kövezetű falban, úgynevezett , lapolást kell alkalmazni, a biztos tartás érdekében). A felfogatást is érdemes az eredetileg erre szánt, bojler csavarokkal megcsinálni, lapolásnál pedig, a vele azonos méretű mentes szárral. amit szinte az összes szerelvényboltban megkaphat az ember, illetve ahol a készülékét beszerezte, szinte biztosan. (Szögvas, kapupánt csavar, akkumulátor saru csavar anya helyett, stb, mind mind alkalmatlanok erre a feladatra 😀 )

A hozzászólás tiltva van.