Villanybojler elektromos bekötés Budapest

Térjünk rá egy olyan témára, ami sokaknak szürke folt lehet, ha nem szakmabeliek. Az első és legfontosabb, hogy MINDIG SZAKEMBER VÉGEZZE EL A VILLANYBOJLERÜNK BEKÖTÉSÉT, ha nem vagyunk teljes mértékig tisztában az aktuális szabványokkal, mert egy rosszul kivitelezett elektromos hálózatra való bojler csatlakozás, akár balesethez is vezethet, sőt ami még rosszabb,sajnos halálesethez is. Gyakori lehet erre a szakács példája, aki ha elsózza a levest, legrosszabb esetben főz egy másikat, maximum egy kicsit zsörtölődik.. Villanyszerelésnél, ha hibázol, sajnos lehet hogy nem lesz második esélyed, kijavítani azt. Ezért, ez nem egy -DIY- (csináld magad) bejegyzés lesz, hanem amolyan, mire figyelj oda, ha az új villanybojleredet kötik be elektromosan.

  1. Megfelelő keresztmetszetű vezeték!
    (típustól függően, 1,5-2,5 mm2, de akár 4mm2 is lehet ! )
  2. Védelem kiépítése, bojler elhelyezkedésétől függően!
    (Kétpólusú kismegszakító vagy fí relé)
  3. Szakszerű bekötés !
    (Védőföld megléte , ellenőrzése, stb)

Az első és legfontosabb szempont, különböző Tűz és Balesetek elkerülése érdekében, a megfelelő keresztmetszet kialakítása, amely például egy átlagos hajdú bojlernél (1800w) minimum 1.5 mm2 kell lennie, de az ajánlott inkább a 2.5 mm2, ami elviszi a nagyobb (2400w) fűtőszállal szerelt villanybojlereket is.

Védelem kiépítésénél, Fontos szempont, hogy hol helyezkedik el a vízmelegítőnk a lakásban. Vizes helységeknél, (fürdőszoba) az MSZ 60364-7-701:2007-szabvány szerint kell eljárnunk. Eszerint zónákra van osztva a vizes blokk, és nagyon nem mindegy, hol is helyezkedik el a fürdőszobánkon belül a bojlerünk.

Részletekre nem térnék ki, de két alapvető szabályt be kell tartani ezzel kapcsolatban.

1. Közvetlen kád közelében, (felett mellett) csakis külön áramkörrel, és fix bekötéssel rendelkezhet a bojlerünk , azaz “konnektorról” szigorúan tilos a betáplálás ! Ezeknél az eseteknél, a minimum védelmi szint amit alkalmazunk kell, a 2 pólusú kismegszakító (ami bojler javításánál, karbantartásánál játszik fontos szerepet) de, az csak a készüléket védi első sorban, a személyeket akik üzemszerűen használják, nem! Ha központilag az elosztótáblába nincs beszerelve, ERŐSEN! ajánlott az érintésvédelmi Fi relé alkalmazása, akár csak a fürdő helység levédésére, vagy akár az egész házéra.

Fi relé
30mA fi relé

2.”Konnektoros” bekötésű bojlereknél, például (Ariston Velis) is kötelező a külön áramkör kialakítása elosztótáblából , és itt minden esetben kötelező Fi relével is levédeni azt, amennyiben a fürdőszobában történik a felszerelése ! Itt arra kell figyelnünk, hogy ha új áramkör kialakítása szükséges, annak a dugaszoló aljzata, mindenféleképpen maximum az úgynevezett 2-es zónába, vagy azon kívül kerülhet felszerelésre. 0-1 zónába nem. Tehát, maga a bojler kerülhet közvetlen zuhanyzó, kád fölé,vagy közvetlen közelébe, de a betáplálásért felelős “konnektor” nem. Aki jobban beleszeretné magát ebbe a “zónás” szabványba, témába ásni, itt megteheti https://www.villanylap.hu/lapszamok/2014/majus/3068-2014-05-15-12-17-38

Ha nem szeretné a véletlenre bízni villanybojlere, és családja sorsát, válasszon minden esetben szakembert, akinek naprakészen kell tudnia a különféle aktuális szabványokat !

Ha felkeltettük érdeklődését, az Árak menüpont alatt tájékozódhat aktuális szerelési díjainkról.

A hozzászólás tiltva van.