Csöpög a villanybojler, szivárog a víz. Mit tegyek ?

Bojlerszerelő Budapest, Csöpög a villanybojler

Csöpög a villanybojler ? Legelőszőr is azt a tényt tisztáznunk kell: a bojlerből a biztonsági szelepen kívűl nem szivároghat, csöpöghet semmilyen féle fajta folyadék . Pláne nem rozsdás, sárgás színű!

Csöpögő villanybojler
Csöpög a villanybojler, szivárog a víz tartálya mögül a rozsdás víz

Amennyiben ezt a jelenséget tapasztalja, a lehetőségeihez képest mérje fel a helyzetet, mielőtt eszetlenül neki esik szét szerelni vízmelegítőjét! Több féle veszélyforrás is leselkedhet egy meggondolatlan villanybojler szétszerelésénél.(leforrázhatja magát forró vízzel, elektromos áramütés érheti, eláraszthatja az egész helységet vízzel, stb)

Először is, nézze meg, honnan is szivárog a víz készülékéből! Milyen színű, állagú! Adott esetben különböző helyekről szivároghat a bojler : Az illesztéseinél fent, illetve lent, a tartály mögül, elől, a tetejéről, illetve a műanyag dobozból is ahol az elektronikája található. Itt két felé szedhetjük a hibajelenséget…

1. Amennyiben a bojler illesztéseinél, a tartály mögül, vagy a tetején észlelhető ez a szivárgás, ott már sajnos nincs mit tennünk. Függetlenül attól hogy tiszta vagy rozsdás vízről van szó, villanybojlerünk tartálya kilyukadt! Innentől kezdve csak egy opció lehetséges, a készülék mielőbbi szakszerű kicserélése.

Rozsdás bojler belseje
Cserére “érett” rozsdás bojler belseje

Ha a bojler aljából csöpög a víz

2. Avagy, a bojler műanyag dobozából, lent az alján. Ebben az esetben, még reménykedhetünk hogy nem lyukas a tartály, ugyanis itt helyezekedik el a fenéklap, azaz a bojler alaplapjának a tömítése, illetve a fűtőszálé, és a magnézium védőanódé is, ami mind mind hibaforrás lehet csöpögő villanybojlerénél. Természetesen ez csak szétszerelés után derül ki, de itt is óva intenék mindenkit. Csak ha megfelelő háttér tudással rendelkezünk, akkor szereljük szét készülékünket! Szigorú szabályok mellett álljunk csak neki, mint pl .: ( szakszerű áramtalanítás, mérőműszeres ellenőrzés, nyomás kienegedés stb után )

Amennyiben leengedés során folyamatosan tiszta víz jön le a bojlerből, lehet megúsztuk valamelyik alkatrész tömítés cseréjével! Itt még ugyan fent áll a peremtörtés veszélye, ez is a teljes szétszereléskor derül ki, és bővebben itt olvashat róla. Ez az esetek többségében egy ritkább jelenség, A teljesen elhanyagolt, vagy túl magas hőfokon üzemeltetett bojlereknél fordulhat inkább elő.

Rozsdás víz a bojlerből
Rozsdás víz távozik leengedés közben a bojlerből

Ha rozsdás vizet látunk szivárogni

Amennyiben viszont részlegesen, vagy folyamatosan rozsdás víz folyik ki leengedés közben készülékünkből, élhetünk a gyanúval, hogy roszabb esetben a tartály, jobb esetben a fenéklap lesz korrodálódott. előbbi jelenség orvosolható,egy új fenéklap beszerelésével, utóbbi sajnos nem. Rozsdás villanybojler tartály esetében , és annak mértékétől függően, már csak egy bizonyos idő kérdése mikor lyukad át a tartály , és lesz észlelhető a fent leírt jelenség egyike. Felületi , kis foltokban jelentkező rozsdafoltoknál, és amikor még csak valamelyik bojler alaktrész tömítése miatt kezdett el csöpögni a készülékünk, még nem kell azonnal rohanni az áruházba új bojlerért, valószínüleg még pár évig melegíteni fogja ugyan úgy vizet, ahogy eddig, de nem árt megjegyezni magunknak, hogy a rozsdásodás megindult villanybojlerünkben. Ezért fontos 2-3 évente ellenőrizni a magnézium védőanódot , legyen szó akár Hajdu, Ariston, Elnett, vagy bármilyen más villanybojler készülékről, ugyanis ez az alaktrész felel a korrózió védelmért ! Erről pedig bővebben itt olvashat.

Amennyiben szakemberre bízná inkább villanybojlerének cseréjét, javítását, állunk rendelkezésére a hét minden napján, kérdezzen tőlünk! Legjobb tudásunk szerint segítünk Önnek!

A hozzászólás tiltva van.